On-line meditacija, Joga, Avtomobili in nadležne Muhe

Od zmeraj so bile vojne in je bil mir, je bilo dobro in slabo, so bili prosvetlitelji in dobrotniki, borci za mir, tirani ter vse mogoče vmes. Ampak ali se je v resnici kaj zares korenito spremenilo (na bolje) ?

Zatorej najbrž ni modro skušati spreminjati drugih oziroma svet, ga kritizirati ali podučevati. Sile, ki ustvarjajo in ohranjajo ter spreminjajo, gredo svojo pot – in mi z njimi. Vse, kar je morda mogoče storiti, je spreminjati sebe, lastne vpetosti v to, v kar je vsakdo tako zaljubljen – v svojo osebnost.

Pa vseeno se lahko hitro zgodi, kakor piscu teh vrstic, da navkljub omenjenemu zavedanju, med ogledom video posnetka iz družabnega omrežja, kjer predstavnica slovenskega joga studia govori o joga programih, podleže skušnjavi po spreminjanju, kriticizmu in podučevanju. Kaj vse (med drugim) ponujajo kot joga:  ‘’program on-line meditacije boste osvajali v lastnem ritmu iz domačega naslonjača. Ta program je za vse, ki so zaključili uvodni del ter vadijo osnovno tehniko vsaj 14 dni’’. Seveda je odveč omenjati sezonske izume novih in novih vrst joge s privlačnimi imeni – naveličane potrošnike je potrebno nenehno ”zbujati” – podobno, kakor pri avtomobilski industriji…

Nič novega ni, da je to, kar danes v Indiji in na zahodu imenujejo JOGA, lahko v najboljšem primeru le družabna, sproščujoča, rekereacijska in zdravju koristna dejavnost – kakor še kakšne druge. A s to razliko, da drugih tovrstnih dejavnosti za izboljšanje njihove prodaje običajno ne oglašujejo s sklicevanjem oziroma z zlorabo nečesa, kar neukemu potrošniku predstavlja zagotovilo preverjene zgodovinske kvalitete (pojem joga), oplemenitene s sodobnimi znanstvenimi dognanji.

Veliko stvari je ”v igri”, svet gre svojo pot in zelo malo je tega, kar je mogoče zares korenito spremeniti. Zato ima takšen zapis še največ skupnega z nadležno  muho, ki, če jo opazijo, samo zmoti obilno pojedino in nič drugega. Četudi med seboj konkurenti, morda celo osovraženi ali sprti, se jedci, da bi v miru uživali še naprej, hitro združijo z namenom muho spoditi in pregnati. Pokončajo je ne, ker to ne bi bilo v skladu z njihovimi duhovnimi vrednotami, ki pa jim sicer ne preprečujejo, da bi bili sprti še naprej… Dušan O.

No Comments

Post a Comment