VitaZen – metoda boljšega življenja

Ko si vznemirjen, si stran od sedanjosti, od trenutnega, od resničnega. Če hočeš to, kar se ti dogaja v življenju, v odnosih, zares razumeti, moraš biti ”blizu”. Blizu si, ko je tvoj um dovolj umirjen, da lahko vidiš in razumeš, kaj se zares dogaja.

MEDITACIJA lahko pomaga, ampak da bi lahko zares ”učinkovito” in smiselno meditiral (ne pa slepo in vedno znova preizkušal razne oblike meditacij), je potrebno najprej razjasniti, kaj meditacija sedaj pomeni zate, zakaj bi meditiral-a, kaj bo namen meditacije, kakšni so tvoji motivi zanjo in podobno… Izjemno pomembno je, da se ustvari zdrava psihološka podlaga, kjer bo proces meditacije nekaj dolgoročno koristnega in učinkovitega, ne pa le trenutna, kratkotrajna rešitev morebitnih življenjskih stisk ali težav.

Še pomembneje pa je, da postane ta notranji proces, ki mu pravimo ”meditacija”, zate nekaj prijetnega, prej zabavnega in sproščujočega, kakor pa nekaj resnega, strogega ali drugače ”zategnjenega”. Gre za proces, ki je sicer prežet z vztrajnostjo in s potrpežljivostjo, hkrati pa še bolj z ljubečnostjo, hvaležnostjo in prijaznostjo.

Se zares želiš OSVOBAJATI in se SOOČATI :
z demistificiranjem ‘’duhovnosti’’, o “dobrem in slabem”, spoznati kaj pravzaprav je meditacija, kako je osebnost povezana s procesi meditacije, o čuječnosti, o gurujstvu  in še mnogo drugega, tradicionalno zavitega v meglo neresnic in zavajanja?

VPRAŠANJA, na katera nam odgovarjajo (tudi) z vzhodnjaškimi dogmami oziroma s sposojenimi in naučenimi  ‘’resnicami’’ ter znanji.
ODGOVORI, ki osvobajajo in prekinjajo neželeno, hkrati pa se z njimi ni enostavno soočati in jih prežvečeti.

Na delavnici se udeleženci naučijo temeljev avtentične zen meditacije (“samo sedeti in nič delati – niti meditirati”) ter se seznanijo z nekoliko drugačnim gledanjem na osebnostno strukturo, ki tvori in prežema življenje posameznika (in s tem družbe) od jutra do večera, od rojstva do smrti. Interaktivni pristop in vsebina delavnice sta izvirna ter neprimerljiva s katerokoli drugo metodo. Manjše število udeležencev (največ 8).

O delavnici so povedali:

Delavnice sem se udeležila polna pričakovanj, a vendar malce v dvomih, ker je šlo za nekaj novega. V zadnjih letih sem se, preko knjižnih del, uspela srečati z različnimi avtorji s področja “duhovnosti” (Zeland, Deepak, Peale, Hicks …) in priznam, da mi vsebine niso bile najbolj jasne. Na delavnici g. Dušana so se mi sestavile kocke :-). Dojela sem, da je potrebno “delo” in “trud”, če želim, da se zgodijo spremembe. Iluzorno je le čakati in pričakovati …                                                                                               Špela (november 2017)

Na delavnici je Dušan, z ogromno potrpežljivosti in vztrajnosti, meni in ostalim udeležencem rušil predstave o tem, kar si domišljamo da smo ali si želimo, da bi bili. Pokazal nam je, da pot iskanja (česarkoli že) ni pot rigidnih pravil in togih miselnih konstruktov, pač pa pot igrivosti in  ljubečega odnosa do sebe in okolja. To spoznanje ostaja z mano tudi po zaključku delavnice, podprto s preprosto prakso sedenja v tišini. Dušan, iskrena hvala!  

Maja (avg. 2017)

Malo hrupa – teorije, veliko tišine – prakse.  Za pokušino je bilo poslušati tišino pomirjujoče; a najbrž ni enostavno – ali pač, spustiti, opustiti, zapustiti sebe takega, kot misliš, da si, da najdeš sebe takega, kot resnično si. Osupnilo me je spoznanje, kako malo pravzaprav vemo o sebi. Koliko besed o življenju, a modrost življenja se začenja onstran besed, v tišini. K sreči imamo vodnike in učitelje, ki nam odstirajo poti k sebi. In Dušan je eden izmed njih.

Marta Majer (febr. 2017)

To je to. Ko je ‘’teorija’’ podana v tebi razumevajočo prakso. Ko razumeš in začutiš bit posredovanega, spregledaš, sprejmeš in spustiš, kar te je oviralo. Po izkušanjih različnih metod spoznavanja alternativnih oblik samopomoči in preventive srčno spročam, da je v bistvu ta praksa poceni napram temu, kaj vse ti da in da jo je vsekakor vredno spoznati. Dušanova metoda in način ti zares kažeta pot k umirjenemu življenju. Še enkrat hvala.
Katja  (2016)

 Hvala za znanje in izkušnje, ki jih ne premore nobena knjiga! Razumljivo, uporabno in bistveno za življenje v enem popoldnevu. Šele zdaj razumem, zakaj in kako zen meditacija. Bravo Dušan!”

Klavdija R.  (2015)

Na delavnico Vitazen pri gospodu Dušanu Osojniku sem se prijavila kljub skepsi glede tovrstne ponudbe. Srečanje in ure preživete na delavnici so me prepričale, da gospod Osojnik resnično obvlada to področje, da ga iskreno živi in na primeren način tudi prenaša drugim iskalcem. Toplo priporočam vsem, ki jih zanima tovrstno iskanje lastne poti do notranjega miru!«

Maja Vukasović-Žontar, univ.dipl.psihologinja in jezikoslovka  (2004)

Delavnica je bila med drugim izvedena že v sodelovanju z Ambasado Japonske, Zdravstveno fakulteto, Fakulteto za družbene vede, Fakulteto za organizacijske vede, knjigarno Konzorcij, na Sensa vikendu, zen pristop pa predstavljen v več prispevkih na nacionalni in nekaterih večjih komercialnih televizijah.