NISARGADATTA – ”Jaz sem To” – pogovori

Knjiga, ki bi jo moral imeti vsakdo, tudi če trenutno ne more do-umeti (ponotranjiti in zaživeti) njenega sporočila. Sporočilo indijske advaita tradicije namreč obrača na glavo posameznikov pogled nase in na življenje. Modrec – ” jnani”, džnani (tisti, ki je spoznal, ki ve na način, ki je onkraj vedenja in onkraj ne-vedenja) običajno ne nastopa javno.

Jaz sem ToNisargadatta je bil izjema. S svojo preprosto in lahko razumljivo govorico je sodobnemu človeku običajno težko razumljive vsebine približal, kakor najbrž nihče drug. Sporočilnost advaita tradicije posameznik še lahko razume, jo nekako začuti, veliko težje pa je to do-umeti, ponotranjiti in to za-živeti. Ampak, kakor pravi tradicija, pomembno je enkrat slišati (prebrati) in ”seme” vedenja, znanja, se bo vsadilo. To, o čemer uči advaita oziroma Nisargadatta, je namreč človekova ”prava”, izvorna narava, ki vseskozi teži za tem, da bi bila prepoznana kot taka. Tudi v zen tradiciji je pravzaprav malo mojstrov, ki so znali stare tekste preobleči na novo in jih približati sodobnemu človeku. Za ”resnega” duhovnega iskalca, ki ni vešč tujih jezikov, je prevod Nisargadattinih pogovorov nekaj neprecenljivega.

Knjigo toplo priporočam vsem, ki želite prenehati z neskončnimi iskanji, se iskreno soočati z lastno Bit-jo, z lastnim Sebstvom in imate pri tem dovolj raziskovalnega poguma. To je knjiga, ki je človek ne prebere, odloži in sčasoma nekako pozabi nanjo. To je knjiga, skozi katero je (lahko) bralec nenehno bran.

Tudi mnogi tradicionalni zenovski teksti lahko postanejo lažje razumljivi in nato do-umljivi. Temeljno zenovsko poslanstvo – kako uravnovesiti oziroma preseči praznino in formo, naravnost sovpada s sporočilnostjo Advaite, kakor jo predstavlja skromni Nisargadatta.

Na vprašanja obiskovalcev je odgovarjal v majhnem in preprostem stanovanju v Bombaju. V svoj dom je sprejel praktično vsakogar. Nekoč so ga prosili, da bi zanj zgradili velik ašram, ustanovo, v kateri bi lahko naenkrat učil in govoril stotinam in tisočem in ne samo nekaj desetim željnih njegovega učenja. Odgovoril jim je, da nima smisla govoriti tisočem, če pa jih še izmed tistih redkih, ki prihajajo k njemu, tako malo zmore zares doumeti, ponotranjiti in zaživeti to, kar uči. Težko je namreč to najprej razumsko sprejeti, kaj šele ponotranjiti. A trdno verjamem, da bi si ”moral” vsakdo dati priložnost in si dovoliti vsaj malo pokukati v to, kar je tako živo sporočal Nisargadatta – nisi ne telo, ne um. Da bi spoznal in doumel, kaj zares Ti si, je edino, kar imaš na voljo, stalno prisoten občutek da Si. V tišini se s tem občutkom potopi v ta občutek, se z njim stopi in vse ostalo se bo zgodilo samo od sebe…

Članom Zen centra Srce tišine je knjiga na voljo s posebnim popustom za ceno 25 Eur, v Zen centru Srce tišine. Sicer pa jo lahko za 35 Eur dobite v knjigarni Om Šiva Ezoterika v BTC v Ljubljani.

No Comments

Post a Comment